PODIJELI

11 milijardi su građani kreditno zaduženi

Dok čekaju pomoć države, građani sami sebi pomažu zadužujući se u bankama. Prema podacima Centralne banke BiH od gotovo 11 milijardi maraka, koliko kreditno zaduženi građani, više od 70 posto su nenamjenski potrošački krediti.

Jedanaest milijardi je razloga da se zapitamo živimo li mi u dužničkom ropstvu i hranimo li se na kamate. Nadležne agencije potvrđuju visoku stopu revolving nenamjenskih kredita, a garanciju daju za visinu kamatne stope, bez obzira na rast euribora.

Građani su u krizi prepoznali fiksne kamatne stope kao bolje rješenje za namjenske kredite, no ekonomisti ističu da je svaki kredit ruski rulet i da se dugoročno ne može prognozirati koja je vrsta kamatne stope ustvari dobitna.

Sa inflacijom i recesijom, a i bez nje, ekonomisti su sigurni da su uvijek na gubitku građani koji se nisu odgovorno i namjenski zadužili, odnosno korisnici revolving kredita koji u momentu osiguravaju osjećaj kvalitetnijeg života u odnosu na onaj koji si realno mogu priuštiti.

Iako smo prestali biti zemlja u kojoj se ljudi raduju i slave kad dobiju nenamjenski kredit, revolving krediti su još uvijek visoko pozicionirani u kreditnom portfoliju naših građana. Zbog čega nije zgoreg ponoviti još jednom da se krediti uzimaju odgovorno i samo s dugoročnim ciljevima i interesima.

 

SPONZORISANO
@ 2024 sva prava CLB consulting
All icons by Icons8