PODIJELI

Poziv je otvoren do 6. aprila 2022. godine

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, poziva domaće i međunarodne arhitekte, urbaniste, pejzažne arhitekte, te studente arhitekture i dizajna da se prijave na međunarodni poziv/inovacijski izazov za idejno rješenje javnog prostora Hastahana u Sarajevu.
Učesnici se ohrabruju da osmisle inovativna rješenja inspirisana prirodom i vođena idejama stanovnika Sarajeva, koja će doprinijeti urbanoj regeneraciji Hastahane – kultne lokacije u srcu Sarajeva gdje se preklapaju značajni historijski periodi. Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je zaprimljeno gotovo 400 odgovora i ideja građana, i koji su sada uključeni u smjernice poziva.
 
Međunarodni petočlani žiri sastavljen od relevantnih renomiranih profesionalaca razmatraće dostavljene prijedloge idejnih rješenja i nagraditi tri najbolja rješenja u skladu s uslovima ovog javnog poziva, prenosi sajt Asocijacije arhitekata u BiH.
 
Nakon dodjele nagrade trima rješenjima od strane žirija, ista će biti stavljena na i javno glasanje za izbor najboljeg rješenja po mišljenju javnosti. Općina Centar namjerava podržati izradu prijedloga koji dobije naviše glasova javnosti i u saradnji sa pobjednikom javnog glasanja radit će na glavnom projektu uređenja javnog prostora Hastahana u toku 2022. godine.
 
 
Poziv je otvoren do 6. aprila 2022. godine, a pristupiti mu se može  putem linka :
 
https://www.urbanlab.ba/en/contests/

SPONZORISANO
@ 2024 sva prava CLB consulting
All icons by Icons8