PODIJELI

Zvali smo agencije

ROMAN ŠUBIĆ, viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB), krajem prošle godine kupio je vilu u Zagrebu koju je platio malo manje od 1.9 milijuna kuna, doznaju Index Istrage. Podsjetimo, Šubić nije htio otkriti cijenu za koju je kupio vilu, a u imovinskoj kartici procijenio ju je na 3.05 milijuna kuna. Vilu je kupio cesijom, odnosno ugovorom s jednom od agencija za naplatu potraživanja. 

Vila s dvorištem ima ukupno 1077 kvadrata pa ispada da je krajem prošle godine viceguverner kupio nekretninu u zagrebačkom Gornjem Stenjevcu po cijeni od oko 230 eura po kvadratu, što je daleko ispod tržišne cijene. Šubić tvrdi da je do vile došao preko oglasa pa smo pogledali oglasnike i javili se agencijama s upitom oko kuća i vila otprilike iste veličine.

Nazvali smo nekoliko zagrebačkih agencija za prodaju nekretnina i ponudili oko 230 eura po kvadratu za nekretnine otprilike jednake veličine kao ona koju je Šubić kupio. Odgovori su uglavnom bili takvi da je nemoguće kupiti kuću, a kamoli vilu za te novce.

"Nemoguće", "Mora da je varao državu"

"Mora da je varao državu", rekli su nam iz jedne agencije kad smo spomenuli da je viceguverner HNB-a kupio vilu s dvorištem za oko 230 eura po kvadratu. 

"Teško, jako teško, gotovo nemoguće. Ispod tisuću eura po kvadratu da ne znam u kakvom je stanju, nema šanse. Najjeftinije su oko 450.000 eura", kazali su nam iz druge agencije.

"Nemoguće. Puno faktora ulazi u kreiranje cijene, ali na tržištu nema nekretnine za te novce. Moguće je da su tu cijenu platili na papiru, a ostatak ovako", kratko su nam kazali iz jedne agencije. 

"Kuće po toj cijeni ne dolaze na tržište", rekli su nam iz jedne od agencija koje smo nazvali.

Kako je Šubić došao do vile? Tvrdi da ju je našao preko oglasa

Viceguverner HNB-a je do vile došao tako što jedna zagrebačka poduzetnička obitelj nije mogla otplaćivati kredit u Zagrebačkoj banci, a banka je to potraživanje prodala APS Delti, agenciji za naplatu potraživanja. Ta je agencija potom to potraživanje prodala viceguverneru Šubiću. 

"Do prve informacije o predmetnoj nekretnini došao sam putem internetskog oglasnika. Naime, informacija o prodaji potraživanja društva APS Delta A.S. bila je javno dostupna u internetskom oglasniku za prodaju nekretnina, gdje je bila oglašena prodaja potraživanja putem javne dražbe na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu", rekao je Šubić koji tvrdi da je sve po zakonu, a ni HNB u tome ne vidi ništa sporno. 

Viceguverner tvrdi da je, s obzirom na to da prodaja na dražbi nije uspjela, putem odvjetničkog društva uputio pismo namjere društvu APS Delta A.S., nakon čega je s tim društvom 30. ožujka 2021. sklopio ugovor o ustupu i prijenosu tražbine koja je bila osigurana predmetnom nekretninom te samu nekretninu stekao kupnjom od prethodnog vlasnika. 

"Zbog sadržaja potpisanih ugovora koji sadrže odredbu o povjerljivosti informacija, detalje ugovora, koji uključuju i naknadu za ustup tražbine, nije moguće učiniti dostupnim trećim stranama. K tome, to nisu podaci koje su – prema članku 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa - dužnosnici obvezni unijeti u imovinsku karticu", naveo je Šubić.

Vilu s dvorištem platio točno 1.892.500 kuna, a u imovinskoj je procijenio na 3.05 milijuna kuna

Index Istrage otkrile su konačnu cijenu za koju je viceguverner kupio nekretninu, a to je točno 1.892.500 kuna. Zagrebačka banka vilu je prvo procijenila na pet milijuna kuna da bi pokrila kredit jedne zagrebačke poduzetničke obitelji, a sam viceguverner je vilu s dvorištem u svojoj imovinskoj kartici naveo da je njena tržišna vrijednost 3.05 milijuna kuna. 

Prema imovinskoj kartici koju je ažurirao posljednjeg dana siječnja, Šubić ima mjesečnu neto plaću od 40.708,45 kuna te oko 150 tisuća kuna dodatnih prihoda na godišnjoj razini. Njegova supruga sve donedavno radila je u HNB-u i imala plaću od 13.725 kuna. Od travnja prošle godine zaposlenica je Europske središnje banke, a njena neto plaća danas iznosi 75.994,34 kune mjesečno.

PREUZETO : index.hr

SPONZORISANO
@ 2024 sva prava CLB consulting
All icons by Icons8