PODIJELI

Velike firme i političari među najvećim pljačkašima

Pravi profesionalci kradu ogromne svote novca, a za takve velike krađe morate biti organizirani i povezani s ljudima. Zbog toga se velike tvrtke i političari nalaze visoko na listi najvećih svjetskih pljačkaša.

 

 
 
Zaboravite Bonnie i Clydea i Jesseja Jamesa. Pravi profesionalci kradu ogromne svote novca, a za takve velike krađe morate biti organizirani i povezani s ljudima. Zbog toga se velike tvrtke i političari nalaze visoko na listi najvećih svjetskih pljačkaša.

U ovom članku s portala One donosimo vam neke od najvećih pljački u povijesti:

Oružana pljačka Dunbar

Najveća pljačka novca u gotovini koja se dogodila u SAD-u iznosila je $18,9 milijuna. Ova pljačka dogodila se 1997. godine unutar tvrtke Dunbar Armored. Organizirao ju je Allen Pace koji je radio za ovu tvrtku kao regionalni inspektor za sigurnost. S pet prijatelja nadmudrio je stražare i otuđio ovu ogromnu svotu novca. Policijskom istragom ubrzo je utvrđeno da je u pitanju bilo djelovanje zaposlenika, no nisu uspjeli pronaći nikakve dokaze o počinitelju. Pace i ostali su uhvaćeni kada je jedan od sudionika pljačke plaćanje izvršio snopom novca s originalnom vrpcom iz firme.

Velika pljačka vlaka

Krađa 2,6 milijuna funta danas možda i ne zvuči mnogo, ali to je 1963. godine bila ogromna svota novca koju su lopovi ukrali iz poštanske vreće u vlaku Royal Mail u Engleskoj. Pljačkaši su bili naoružani samo metalnom šipkom, a njihova pljačka ušla je u britansku povijest kao jedna od najvećih. Većina članova uhapšena je i zatvorena, no organizatori Ronnie Biggs i Charles Wilson uspjeli su pobjeći.

Ferdinand Marcos

Bivši predsjednik Filipina bio je pohlepan čovjek. Vjeruje se da je ukrao između 5 i 10 milijardi dolara kroz državne zajmove, mito, pronevjere, preuzimanje privatnih tvrtki i otvorenih krađa. Ukradeni novac uplaćen je na račune u stranim bankama i uložen u nekretnine u SAD-u. Marcosovu vlast srušili su masovni prosvjedi, a umro je u egzilu na Havajima 1989. godine. Vlasti su dosad uspjele povratiti tek nešto više od $4 milijarde ukradene imovine.

Sani Abacha

Do svoje smrti 1998. godine, general Sani Abacha je ukrao između 3 i 5 milijardi dolara za vrijeme svoje petogodišnje vladavine Nigerijom. Novac je dobio kroz kupovinu jeftinih obveznica, ali i jednostavnim uzimanjem novca iz Središnje banke za "projekte nacionalne sigurnosti". Nigerijski dužnosnici uspjeli su povratiti manji dio novca kroz pravne bitke, ali većina novca i dalje nedostaje.

Jean Claude Duvalier

Bivši predsjednik Haitija mogao bi biti i na vrhu liste s obzirom na to koliko je novca ukrao iz ove male i siromašne zemlje. "Pretpostavlja se da je Duvalier ukrao oko 1.7-4.5% BDP-a godišnje tijekom svoje vlasti", kažu iz Svjetske banke. Potraga za novcem još uvijek traje, više od 30 godina nakon što je izgubio vlast.

Saddam Hussein

Irački diktator uzeo je novac na najlakši način – zatražio ga je. Hussein je poslao svog sina i osobnog asistenta s ručno pisanom porukom šefu banke zatraživši da mu preda $920 milijuna i €90 milijuna. Vjerojatno je bilo teško odbiti ovaj zahtjev.

Obveznice u Velikoj Britaniji

U 9:30 sati 2. svibnja 1990. godine, John Goddard je šetao jednom londonskom ulicom kada mu je nožem naoružan pljačkaš oteo aktovku. Ovaj čin razbojništva pljačkašu je donio £292 milijuna u obveznicama, no on nije dugo uživao u ukradenom novcu. Nešto kasnije pronađen je mrtav.

Aleksandr Andreevich Panin

Ovaj ruski cyber-lopov programirao je zlonamjerni softver naziva SpyEye kojim se zarazilo više od 1.4 milijuna računala. Softver je prikupljao podatke o bankovnim računima, brojeve kreditnih kartica i šifre. "Panin je komercijalizirao trgovinu ukradenih financijskih i osobnih podataka"; rekao je jedan američki dužnosnik. Koliko je novca ukradeno, nitko zapravo ne zna. Procjenjuje se da su u pitanju stotine milijardi.

Bernie Madoff

Madoff je prevario investitore za iznos veći od $65 milijardi, što većinu ljudi na ovoj listi čini amaterima. Koristio je tzv. Ponzijevu shemu – uvjeravao je ljude da im može donijeti veliku zaradu i nove investitore s novcem koji mu daju, a koristio je njihov novac za isplaćivanje ranijih investitora cijelo vrijeme uzimajući dio tog novca sebi. Kad su investitori počeli tražiti svoj novac natrag, urušila se cijela struktura njegove prevare. Osuđen je na 150 godina zatvora.

Jérôme Kerviel

Kerviel je radio riskantne oklade na europskim dionicama i izgubio. Napravio je lažirani sustav kako bi prikrio svoje gubitke, ali je otkriven 2008. godine. Francuska banka Société Générale prijavila je gubitke u iznosu €4,9 milijardi. Njegovi odvjetnici rekli su da je Kerviel žrtva pohlepnog sistema, ali je osuđen na tri godine zatvora. Nedavno je pušten.

Siemens

Jedna od najvećih svjetskih kompanija bila je i jedna od najkorumpiranijih. Njemačka elektronska tvrtka Siemens plaćala je stotine milijuna eura mita u desetinama zemalja. "Mito je bilo standardni način funkcioniranja Siemensa", rekli su američki dužnosnici. "Koristili su provjerenu metodu kofera popunjenih gotovinom". Siemens je platio dosad najveće novčane kazne zbog podmićivanja u SAD-u i Njemačkoj.

 

SPONZORISANO
@ 2024 sva prava CLB consulting
All icons by Icons8